Idź do treści

Zmień przyzwyczajenia – nie marnuj jedzenia

Co roku na świecie marnotrawione jest ok. 1,3 mld ton wyprodukowanego do spożycia dla ludzi jedzenia. Jest to problem bardzo istotny ponieważ ciągle ok. 2 mld ludzi cierpi z powodu niedożywienia. Czy marnowana żywność może być w jakiś sposób wykorzystana?  
Niejednokrotnie każdemu z nas zdarzyło się kupić zbyt dużą ilość żywności lub przygotować nadmierną ilość jedzenia. Niespożytkowana część tych produktów zwykle trafia później do kosza. W ten sposób marnujemy i jedzenie i pieniądze. Sytuacja ta jest szczególnie zauważalna w okresie przed- i poświątecznym. Jak temu zaradzić? Czy każdy z nas może przyczynić się do minimalizacji zjawiska marnotrawienia żywności? 
Naprzeciw temu problemowi wychodzi idea Foodsharing’u – oznaczająca z języka angielskiego „dzielenie się jedzeniem”. Głównym zamysłem jest dzielenie się żywnością z innymi. Z produktów, które zostały nam w nadmiarze lub kończy się ich termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy ich już wykorzystać, ktoś inny może przygotować wartościowy posiłek.
Każdy z nas może przyczynić się do zmniejszenia problemu marnowania jedzenia m.in. planując zakupy, właściwie przechowując żywność i dzieląc się nią z potrzebującymi. Idea Foodsharing’u daje bowiem możliwość wsparcia osób uboższych, bezdomnych, głodnych.
Na terenie wielu polskich miast powstały tzw. Jadłodzielnie, czyli miejsca, w których można zostawić jedzenie jeśli mamy jego nadwyżkę oraz pobrać pozostawioną żywność jeśli jej potrzebujemy. Co ważne, z produktów znajdujących się w Jadłodzielni może skorzystać każdy potrzebujący. 
Od czerwca 2019 r. z inicjatywy Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy powstały dwa punkty Jadłodzielni:

  • Jadłodzielnia na Bródnie znajdująca się przy ul. Św. Wincentego 85, przy wejściu do Biblioteki. Punkt powstał przy współpracy Biblioteki Publicznej Dzielnicy Targówek i Środowiskowego Domu Samopomocy.
  • Jadłodzielnia na Targówku znajdująca się przy ul. Węgrowskiej 1/3.

Podążając za ideą Foodsharing’u oraz w myśl naszego hasła przewodniego: ,,ZMIEŃ PRZYZWYCZAJENIA – NIE MARNUJ JEDZENIA’’ zachęcamy wszystkich do dzielenia się jedzeniem. W godzinach 8:00-19:00 w specjalnie ustawionych szafkach można zostawiać suche produkty, które nie wymagają przechowywania w lodówce. W tym samym czasie każdy potrzebujący może z nich skorzystać. Zasada jest prosta: „daję-biorę”.
Zachęcamy do włączenia się do akcji wszystkich mieszkańców oraz  przedsiębiorców. 

PODZIELMY SIĘ ŻYWNOŚCIĄ.